Wednesday, 8 February 2012

Control Komputer di Rumah Dari Tempat Kerja Anda

Pernah dengar TeamViewer tak?

Bagi kaki-kaki game or pakar-pakar it di luar sana tu mesti mmg tidak asing lagi bagi diorg pasal software ni. Bagi yang belum pernah guna, fira nk citer sikit pasal software ni.



Kelebihan:
1. Kawal pc kita dari tempat lain.
       
Aplikasi: Klu pc kita tu tibe2 ayah guna, pastu masuk virus or cari file tak jumpa, pastu die call, sedangkan kita dok jauh ni. So, biasa kita akan ckp dlm fon. Tapi biasalakan, orang lame2 susah gak nk explain pasal komputer2 ni. So, solutionnya TeamViewer.

2.  Nak ambik file dari computer kat rumah.
Aplikasi: suatu hari file lupa nk save dlm pendrive, tp kebetulan pc kat umah tak off. So, yang anda perlu buat just ingat ID, and pinjamlah pc kawan2 pastu leh la connect and ambik file tu.

3.  Repair pc kawan secara online.

4.  Chating, Video chatting, File sharing dgn member.

5.  Mengesan kembali laptop yang dicuri.
Ini kes Yang paling BEST, kalaulah laptop korang berjaya dicuri oleh pencuri, so kita masih ada can untuk tgkap gmbr org tu, n control laptop korng tu klu die tengah online gunakan laptop tu. Di sini, kita dah boleh menyalamatkan laptop yg dicuri tu klu kita dpt save gmbr penjenayah tu...

Tips: Anda just perlu install,  Ingat Your ID, Setting password (Tutorial di bawah), dan paling penting Internet

Tutorial:
Lepas install pada kedua-dua komputer, pergi ke Extras>Option untuk ubah password


Ubah pada kawasan di bulatan merah di 'Security' tab
Masukkan ID teamviewer dari komputer lagi satu
Lepastu, 'Connect to partner' > akan request for password > masukkan password yang kita setting pada awal-awal tadi (yg ni fira dah update the latest version)
Beginilah interface apabila berjaya connect dengan partner. kita boleh control, chat, voicechat, video chat, sent file, receive file dan macam-macam lagi... =D Selamat mencuba!hehhe (^-^)


7 comments:

  1. info no 5 tu plg best tangkap gmbr pencuri gune webcam haha:)

    ReplyDelete
  2. Betul tu, n then boleh stalker partner kita buat keje jugak.. let try hehe (^-^)

    ReplyDelete
  3. Payah klu dapat awek cam awak ni.. hahaha (^-^) nak chat ngan orang lain pun kene hati-hatilah camni.

    ReplyDelete
  4. oklah nanti encik bf tak noti2 heheh (^-^)

    ReplyDelete
  5. tengah syok2 buat assigment, tiba2 je orang delete file tu kan haha

    ReplyDelete
  6. tula pasal.. tau2 ade org stalker

    ReplyDelete
  7. Flashback trojan: Ancaman virus terbesar 2012 bagi pengguna Mac. Artikel sepenuhnya - www.gombug.net

    ReplyDelete