Thursday, 23 February 2012

Cantikkan Dinding Rumah / Bilik Anda

Assalammualaikum...

Contoh gambar abstract dari incik Google 

Hi.. geng, korang rasa boring tak dengan dinding bilik or rumah korang? kosong je.. if boring ape kata kita decoratekan dengan gambar abstact. Insyaallah, ianya akan menjadi ceria dan menawan. Actually, nie tip dari my best friend Basha, dia ni memang talented n creative ape yang dia usahakan gerenti cun n superb. So, tanpa membuang masa lagi, let check:

Bahan-bahan:

Saturday, 18 February 2012

Software BASIC yang PERLU ANDA ada


Assalamualaikum...


Komputer sememangnya tidak dapat dipisahkan dari kehidupan kita seharian pada hari ini. Baik dari golongan dewasa sampailah budak-budak kecik sekarang ni.  

Kalau entry lepas fira ada tulis tentang Fine Tune Komputer , tapi kali ni , fira nak share software BEST yang korang wajib  ada.

PERTAMA
Waktu Solat 13


Yang pertama mestilah solat. So, kepada muslimin dan muslimat di luar sana, anda mesti dapatkan Software Waktu Solat ni. Ini adalah salah satu yang fira suka:


Best tu.. siap ada tazkirah lagi

Friday, 17 February 2012

Menarik di UTHM (Universiti Tun Hussein Onn)

Assalammualaikum..

Hi peeps, fira just nak share something yang memang best kat UTHM... hehhe korang rase ape? cube teka? ha.. makanan dia? hmm kurang tepat, tapi still boleh accept laa. For your information makanan kat area UTHM nie memang murah, especially dekat depan kolej kediaman Perwira. Nama kedai dia ialah warung mak janda..if lunch dekat sini paling mahal pun rm4. Mostly, fira makan nasi n ayam just rm2 je. Sayur? hehhe... fira nie malas makan sayurlah.. makan pun if sayur tue fresh2 je.. or ulam2 je. If dah masak2 kurang sikit coz dia lembik...heheh (^-^)

Lagi-lagi, tempat lepak? hhee rasenya macam tak je...cepat2 cube lagi. La..dah putus asa, oklah kesian dekat korang. Actually, benda yang paling best dekat UTHM ialah, dia punya library... Library UTHM tersangatlah besar dan cantik, ianya merupakan library yang terbesar di Asia Tenggara. Mempunyai keluasan 16 000 meter persegi, dan mampu memuatkan 300 000 buah buku. Rekabentuk library ini juga unik kerana ia membentuk sebuah bulatan setinggi 5 tingkat. canggih tak? ehehehhe (^-^).

Yang best lagi, terdapat ladies corner dimana ianya didecorate berasaskan warna pink dan merah. Siap ade sofa lagi boleh landing2 selepas penat study heheh. So ladies2 ni bolehlah study sambil buat gaya bebas, nak baring ke, menirap ke,  berguling ke takde sape nak marah hehhehe. Terdapat juga bilik Iqra, dan bilik 24 jam, selalunya bilik2 ni sentiasa full, even weekend. Agaknya, student UTHM nie memang suke study kot heheh.  Bile time test, study week n final lagilah full siap kene 'chup' lagi. Bilik Iqra merupakan bilik untuk student yang suke belajar secara bersendirian. Setiap bilik Iqra disediakan komputer so boring2 bolehlah layan facebook or online game. Bilik 24 jam pula bagi student yang suke study sambil makan2 or borak2.. sometimes ade jugak student yang tido sampai ke pagi dalam bilik ni (^-^)

Oklah korang, jom layan video corporate yang dibuat oleh CST untuk library UTHM ni. Time nie fira pun ade, sibuk2 tengok dorang buat pengambaran manelah tau tetibe dorang nak cari pelakon tambahan ke bolehlah glamer kejap.. heheh (^-^)


Gayat helicam ni memang hebat. Heli ni dikawal oleh remote control, yang membawa kamera full HD .
Info lebih lanjut

Sunday, 12 February 2012

Buat Kolam Renang Sendiri

Assalammualaikum

Swimming Pool Idaman kalbu


Hi.. just asking, pernah tak korang teringin nak ada kolam renang?... macam fira memang teringin gile nak ade kolam sendiri.. ialah senang fira nak belajar swimming. Almaklumlah, dengan swimming kita boleh kurus so takyahlah nak beli treadmill or pergi gym. Lagipun, senang nk pakai seksi2 coz kt rumah sendiri.. if swimming kat luar kene pakai swimming suit.. malulah pulak body tak cun nak pakai swimming suit.. if body macam anjelina jolie ok gak. (hehehe berangan lagi minah nie)

Korang nak tahu tak? sebenarnya dalam islam pun kita digalakkan belajar berenang, dimana Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: 
“Didiklah anak-anakmu berenang, memanah, dan berkuda.”al hadis. So, ape lagi kawan2, jom belajar berenang. 

Secara teknikalnya,nak bina swimming pool senang je.. just perlukan

Thursday, 9 February 2012

[Solved] Acer White Screen Problem

Assamulaikum semua..
Thanks coz sudi lawat blog fira dan sudi untuk membaca apa yang fira kongsikan ini. Untuk entri kali ni, fira nak share tentang macam mana nak solved masalah screen laptop jadi putih.

Mesti pernah dengar kan? Actually masalah ni memang dah lama.. dan fira pun turut alami perkara yang sama. Laptop fira model acer aspire 4710G dibeli pada tahun 2007. sekarang dah 2012. Dalam tak sedar, rupanya dah 5 tahun sudah umur laptop kesayangan gue tu. hehe

Bagi sesiapa yang belum pernah tgk macam mana rupa masalah tu, leh tgk video bawah ni:
video
Kaedah pertama:

Tension kan kalau kene problem ni, tengah syok2 buat kerja, tiba-tiba putih. Langsung tak nampak ape2, pastu kenela tekan sleep ataupun restart semula.

Pastu, fira ade jumpa kawan fira, die mmg terer. Ckp jer nak software ape, die mesti tau sikit2 klu tak tau banyak. haha. Pastu die rekemen untuk guna software ni; Turn Off Monitor 4.0. Software ni simple jer, function die adalah untuk turn off LCD screen laptop kita dengan menggunakan keyboard. Kenapa kita kene ada software ni sebab, LCD Screen kat laptop tak de suis untuk ON/OFF macam LCD Monitor desktop. 

Wednesday, 8 February 2012

Asal Usul Logam-logam di Bumi (PART1)

Masih ingat tak kawan-kawan semua dengan table ni? hehe.. inilah table yang pernah membuatkan tiba-tiba jer kita ni jadi seorang yang susah nak ingat. haha, kalau nak ingat pasal artis, gosip-gosip or lain-lain, kitalah antara orang yang paling kuat ingatan. betulkan? (^_^). Tapi tak semua macam tu.. fira tau.. hehe

Oklah.. entri kali ni fira bukanlah nak suruh kawan-kawan hafal dan ingat balik semua-semua ni, tapi just nak berkongsi sama-sama tentang dari mana asal usul unsur-unsur ni contohnya Mercury, Uranium, Titanium, dan Chlorine. Selain itu juga, kita juga nak tahu siapakah yang mula-mula jumpa  unsur-unsur yang hebat ni.

So, ringkasnya... fira akan bincang tentang Mercury, Uranium, Titanium, dan Chlorine sebab unsur-unsur ni yang selalu kita dengar tapi agak rare bagi kita tentang dari mana asalnya logam-logam n unsur ni.  
Ok apa lagi, lets check it out!

Control Komputer di Rumah Dari Tempat Kerja Anda

Pernah dengar TeamViewer tak?

Bagi kaki-kaki game or pakar-pakar it di luar sana tu mesti mmg tidak asing lagi bagi diorg pasal software ni. Bagi yang belum pernah guna, fira nk citer sikit pasal software ni.



Kelebihan:
1. Kawal pc kita dari tempat lain.

Tuesday, 7 February 2012

Best Movie: Hafalan Shalat Delisa

Assalammualaikum...

Hi, Korang pernah dengar tak movie nie (Hafalan Shalat Delisa)?? Atually, fira pun baru jugak dengar n itu pun hasil dari pembacaan status kawan-kawan kat facebook.. so fira tgklah n ternyata dis movie memang awesome. 



Anyway, ni serba sedikit sinopsis cerita nie..n if kowang nak tau lebih lanjut jom layan heheh (^-^)

Monday, 6 February 2012

Lajukan dengan 'Fine Tune' Windows 7 pada Netbook anda

"Slowlah... lembab macam siput je laptop aku ni." Itulah ayat yang biasa kita ungkapkan bila kita rasa laptop kita tu macam slow jer.. 

Balik-balik bila kita tanya member2, diorang mesti cakap, 
" ade virus kot, ko pakai antivirus ape erk? Avira? AVG? owh... yg tu mmg tak bagus.. gunalah Norton or Kapersky baru OK...."  
haha.. memang betul pun, klu ade virus, laptop memang lembab. Mana taknyer, dalam diam2 virus sebenarnya dah gunakan banyak resource and process secara background. 

"RAM ko dah upgrade ke? Dah.. sekarang dah jadi 2GB." hehe..  dah 2GB pun still slowwwwwww.. Kenapa SLOW? laptop ni boleh jadi slow sebabkan banyak process2 yang kita run dalam satu masa, contohnya virus tadi tula. Oleh itu.. kita perlu tahu bagaimana nak stopkan process2 yang tak diperlukan daripada ia terus menerus menggunakan resource free RAM and CPU kita tu.

Ok. So, kali ni fira nak share dengan kawan2 semua macam mana nak "Fine Tune" hehe bunyi dah macam nak tuning kereta pulak. Lebih kurang camtula, klu kereta kita tune nak bagi laju. So, untuk PC pun samalah jugak, kita tune setting die supaya laju jugak.


GET READY and IKUT TUTORIAL NI.. ENJOY!
Tutorial ni sesuai untuk para pengguna Windows 7 Ultimate pada Netbook dan Desktop menghadapi symptom sebegini.
Ok, sekarang bagi pengguna yang baru je lepas format netbook die, dan yakin netbook die takde virus, tapi rasa masih slow. Boleh try cara ni. Cara yang Fira akan tunjukkan ini, adalah 100% tanpa menggunakan third party program seperti Tune-Up Utilities, Windows 7 Manager atau Program-program tweak dan maintenance yang lain.

1. Fine Tune pada Visual Setting
    • Interface Windows 7 memang cantik kalau kesemua features GUI dipasang. Tetapi malangnya, untuk pengguna netbook hanyalah menggunakan CPU Intel Atom atau CPU AMD C-50 untuk Dual Core yang memang tidak setanding CPU2 lain seperti Phenom X4 ataupun I7 kerana CPU untuk netbook ini dicipta untuk portabality supaya menggunakan tenaga secara effisien, bukan untuk performance. Sebab itu, kebanyakan netbook baterinya boleh tahan lebih dari 5jam. Ada yang hebat lagi ada yang sampai 10jam tanpa dicas. Hebat bukan? =)

Saturday, 4 February 2012

Hot Air Balloon

 Assalamualaikum.

Firstly, fira just nak share pengalaman fira, time practical kat TM RnD Cyberjaya dulu.. Nak dijadikan cerita fira nie mmg suka n excited giler nak naik belon panas. At that time, sanggup fira hasut housemate tersayang masuk ofis lambat, semata-mata nak naik belon panas. Mujur jugak dowang terpengaruh, kalau tak terpaksalah fira nyanyi lagu pelamin anganku musnah versi sengau heheh ialah gue nie memang fail bab2 menyanyi... pagi2 lagi kitorang dah bangun, punyalah bersemangat, after solat subuh terus bersiap2 takut tak dapat tiket. Untuk makluman korang hanya 300 tiket je yang dijual perday. Best gile naik hot air balloon ni tapi sekejap sangatlah,tak sempat nak feel-feel dah kene turun. Ikutkan hati rase macam nak beratur je for second time, tapi memandangkan punyalah panjang barisannya so terpaksalah fira membatalkan niat suci gue tue hehe =D. 
      Oklah.. Lastly, sape2 yang nak merasai sendiri kenikmatan menaiki hot air balloon jangan lepaskan peluang anda, iaitu pada 15 hingga 18 March bersamaan hari Khamis hingga Ahad. Pada pukul 7 pagi hingga 9 petang bertempat di Monumen Alaf Baru, Presint 2, Putrajaya. Jumpa anda disana ek heehe (^-^)

Kodomo Lion (^-^)
 Seronoknye...

Friday, 3 February 2012

Dakwah Itu Cinta

edit by  http://badrulshahputra.blogspot.com/
Assalammualaikum semua... heheh dah ari jumaat rupenya.. pejam celik2 dah weekend. Hopefully, banyak amal ibadah n perkara yang bermanafaat yang kita lakukan dis week Insyaallah.. n jangan lupe potong kuku ek kawan-kawan sunat potong kuku today (^-^).

Wednesday, 1 February 2012

Tazkirah

Assalammualaikum semua.. Actually, fira just nak share hadis nabi n kata-kata nasihat Luqman al-Hakim yang really meaningful n best.. sempena maulidur rasul 12 Rabiulawal 1433 bersamaan 5 february 2012.