Sunday, 12 February 2012

Buat Kolam Renang Sendiri

Assalammualaikum

Swimming Pool Idaman kalbu


Hi.. just asking, pernah tak korang teringin nak ada kolam renang?... macam fira memang teringin gile nak ade kolam sendiri.. ialah senang fira nak belajar swimming. Almaklumlah, dengan swimming kita boleh kurus so takyahlah nak beli treadmill or pergi gym. Lagipun, senang nk pakai seksi2 coz kt rumah sendiri.. if swimming kat luar kene pakai swimming suit.. malulah pulak body tak cun nak pakai swimming suit.. if body macam anjelina jolie ok gak. (hehehe berangan lagi minah nie)

Korang nak tahu tak? sebenarnya dalam islam pun kita digalakkan belajar berenang, dimana Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: 
“Didiklah anak-anakmu berenang, memanah, dan berkuda.”al hadis. So, ape lagi kawan2, jom belajar berenang. 

Secara teknikalnya,nak bina swimming pool senang je.. just perlukan
kawasan lapang n pengorek.. if gune cangkul pun ok jugak, but berjanggutlah nak siap heheh =D. Menurut encik google,  step nak buat swimming pool adalah seperti berikut:
  1. Decide saiz swimming pool, samada nak kecil or besar.
  2. Tentukan kedalaman  swimming pool yang hendak dibina.
  3. Gali lubang seperti mane yang korang decide. 
  4. Buat piping dan wiring lampu. 
  5. Tuangkan konkrit ke dalam lubang yang telah digali, atau letakkan kolam ready made yang diperbuat dari fiberglass, ke dalam lubang yang telah dikorek dengan menggunakan kren. Hehehe, so terpakselah korang sewa kren, but if yang mampu nak beli kren ok jugak. Then, nanti boleh bagi fira pinjam. Kalau fira kren mainan jelah yang mampu(^-^)
  6. Then, letakkan jubin (tiles) ke dalam kolam tersebut.
  7. Biarkan ia kering
  8. Masukkan air kolam sehingga penuh. Then, taburkan klorin untuk membunuh kuman. Dah siap pun, ok apa tunggu lagi terjunlah..swimminglah korang sampai kembung....hehehe (^-^)



19 comments:

  1. takde ruang plak nk buat kolam kat umah ni

    ReplyDelete
  2. teringin nak ada kolam mancing sendiri je..hehe

    ReplyDelete
  3. Pendamba Mawar: jom cari tanah.. fira pun tengah usha tanah2 nak buat rumah n swimming pool (^-^)

    kiz: kolam mancing!! menarik2 (^-^)

    ReplyDelete
  4. Hmm best kan kalau ada pool sndiri! kalau ada water theme park sendiri lagi best!!! hehehe *verangan* hiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh if nak water theme park, ape kate kite letak gelongsor n tulis signboard "welcome to my dream theme park" park hehhehe

      Delete
  5. wah.. swimming pool, bestnya.. tpi kn. liza xrti berenang la.. then how to get one? hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. fira pun tak reti berenang.. hhehe takpe2 pelampung kan ade (^-^)

      Delete
  6. nak buat jugak la kolam. eheee~ rasa panas badan jer.terus terjun je dalam kolam. kan? Heheheeeee =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yupp kalau ada kolam renang kat rumah mmg best.. tapi kos nak buatnya tu yang mahal.... kita dengan pendapatan sederhana mmg tak mampu nak buat sebuah kolam renang...

      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Story terbaru blog kami...
      diy pasang soundproof kereta

      Delete
    2. laskar pelangi~ Betul2 nanti takyahlah pasang aircond.. save energy n our earth..
      Afzainizam~ thanks 4 d info.. ktowg nak buat jugak, soundproof kereta ..

      Delete
  7. gila cool, tp cost nk buat msti mahal kan, buat kolah je mampu la

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  8. Mishter Izwän~ hehhe 1 hari cangkul 1 kali lame2 mesti jadikan hehheh
    Ku Azhar~ cube try test (^-^)

    ReplyDelete
  9. itu baru cangkul. belum nk membuat jadi kolam lagi. . . 1 hari tambat 1 bata

    new entry speechless009.blogspot.com/2012/02/design-review-presentation.html

    ReplyDelete
  10. haha..nak buat kolam renang camne..admin sendiri pun tak pndai berenang

    ops..kantoi...ekeke :P

    ReplyDelete
  11. hehhe nanti dah ade kolam.. admin belajorlah swimming, hehhe (^-^)

    ReplyDelete
  12. HEHEHE....wat kolam atas bumbung rumah mcm ner palak...???

    ReplyDelete