Wednesday, 14 March 2012

Tip Putus Cinta

Assalammualaikum
Alo semua.. dah lama fira tak update blog. Al-maklumlah, fira sekarang quite busy jugak dengan assignment2 yang menimbun. Malas gile nak siapkan, tapi kene buat jugak nanti tak pasal2 kene maki hehhehe. (^_^) Ok, fira nak tanyalah, korang semua pernah tak bercinta? ala... mase zaman-zaman sekolah dulu mesti adakan,   cinta-cinta monyet?? ala tak pun korang, ade secret admire kat someone. Kan kan kan? hehhe kantoi. (^_^) Mesti sweet gile time tu kan? Time tue hati berbunga2, makan tak kenyang, mandi tak basah, tido tak lena, kembang kuncup hati korangkan?. Tapi bila dah beria-ia bercinta tu, tiba-tiba clash, memang frust menonggeng. Mulalah, rasa down gile, kerjanya duk memerap je dalam bilik, taknak makan, taknak minum, taknak study and yang paling extreme rase nak terjun banggunan. But, boys n gurls.. chill lah n kuatkan semangat korang and also trust yang korang akan dapat someone yang lagi better InsyaAllah. hehe ha takpun.. apa kata korang ikut tips-tips ni, sure hilanglah stress  tu.

  • Firstly, dalam keadaan yang amat kecewa itu. Kuatkan semangat korang. Pergi shopping complex. Bagi setiap orang yang korang temui, tanyakan mereka. "Sudahkah anda mendaftar sebagai pengundi?"

  • Secondly, ambil seketul ais yang diletakkan ke dalam gelas atau bekas yang lain, biarkan pada suhu bilik.Perhatikan perubahan yang terjadi pada ais tersebut. Rekodkan dalam buku nota anda, masa yang diambil untuk ais bertukar menjadi air. Kemudian, ubah semula air tersebut kepada ais dengan memasukkannya ke dalam freezer. 

  • Jika  korang rindukan detik-detik waktu bergayut di telefon dan terasa begitu sukar untuk melupakan tabiat lama korang itu. Cepat-cepat angkat telefon, dail sebarang nombor call center. Petugas-petugas customer call center bersedia melayan sebarang pertanyaan korang. Sekiranya korang dimarahi. Beritahu mereka yang korang baru dikecewakan dan memerlukan teman untuk  meluahkan perasaan.

  • Then, sekiranya korang terasa terlalu rindu sehingga tidak dapat melelapkan mata. Bangun!!!! Berdiri dan tawaf sekeliling rumah korang sebanyak 7kali. Kemudian pergi ke dapur, alih semua almari dan peralatan yang hampir dengan dinding. Perhatikan sebarang pergerakkan semut dan lipas. Ekori mereka. Mereka mungkin, perompak yang di kehendaki oleh mak korang. Akhirnya, korang telah membantu menangkap penjenayah bersiri ini !!! 

  • Lastly, jika korang rindu berfacebook dengan si dia? Buka account facebook baru yang dekat-dekat dengan nama kekasih korang, dan tulis ayat2 romantis pada wall korang sendiri dengan menggunakan facebook tersebut. Taraaaaa!!! Checklah facebook korang. Korang pasti gembira mendapat comment yang seolah-olah dari si dia.

P/s: Dekatkan diri dengan Allah & memperbanyakkan membaca Al-Quran untuk ketenangan jiwa.

26 comments:

  1. Replies
    1. Cik IFAH. ♥ hehheeh gelak guling2 tak?

      Delete
  2. haha..mmg ramai yg jd xtentu hala bile putus cinta..
    lagi baik bertobat..kite ni byk dosa..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe taubat tu insyaallah ari2 b4 tido kena buat hehhe (^-^)

      Delete
  3. kena mengorat dulu baru leh putus.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe ngorat2.. jgn tak ngorat (^-^)

      Delete
  4. tips ini mmg sgt bagus ok.. hahaha.. tergelak sorang2 bile baca :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Senorita Ara nanti boleh practikkan hehhehe

      Delete
  5. buat apa kita nak meroyan utk org yg tak cintakan kita..
    so better focus on study & family 1st..
    jodoh tu rahsia tuhan.. biar je la masa yg tentukan..
    tak gitu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu n yang penting usaha + doa + tawakal =D

      Delete
  6. cinta itu mmg menyakitkan klu berakhir dengan putus, apa blh buat mungkin dia bukan jodoh yg kita cari kan..mungkin dia sekadar tempat ujian kita sahaja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul insyaallah nanti kite jumpe mr right.

      Delete
  7. kahkahkah!! dulu masa putus cinta tak try pun la mcm ni :P :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe nanti testlah fatin wat.... heheheh manelah tau brkesan (^-^)

      Delete
  8. ok.. siapa yg dah cukup umur dan belum daftar tu.. lekas2 mendaftar sebagai pengundi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tue jalankan tangungjawab anda sebagai rakyat Malaysia (^-^)

      Delete
  9. dah tegar dengan episod putus cinta.. dah tak rasa apa2. boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah nie mesti dah kalis nie heheh bagus2 tak membazir air mata (^-^)

      Delete
  10. yang last tu tak boleh tahan...
    teruk bebeno la..ada ke patut jadi syok sndiri camtu..aha
    apa2 pun lawak la!haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks2 hehheh nanti try test ek.. nak tau jugak menjadi tak.. (^-^)

      Delete
  11. adehhh gelak sendiri sy baca tips ni..hehe kreatif !

    tp tu la sebaiknya dekatkan diri dgn Allah swt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehhe betul tue dekatkan diri dgn ALLAH is d best way. Insyaallah jumpe mr right (^-^)

      Delete