Monday, 30 January 2012

Tip kurus

Hi..
hehhe kowang sume sihat tak? atually dis cuti sem boring gile tak tau nak wat ape kat umah.. nak keje malu almaklumlah dah gemuk.. nanti for sure dowang tegur.. "fira.. ko dah lainlah dah berisi or ko dah gemuklah hehhe malu sih". So gue ambik keputusan nak improve knowledge about how to diet dengan betul. n dis is wat i got:



  1. Banyakkan minum air kosong 8 gelas perday n elakkan minuman bergas or manis2. Say no to manis2.
  2. Kurangkan nasi dat means bukan langsung tak makan nasi but take less.
  3. Kunyah makanan yang dimakan banyak kali. 
  4. Makan  snek cthnye yogurt, epal, biskut atau telur separuh masak kerana ia dapat membekalkan tenaga berpanjangan kepada tubuh. 
  5. Banyakkan makan buah2 n sayur2...n Jangan lupe makan kulit buah or sayur tue sekali ek, kerana ia mempunyai banyak khasiat.
  6. Lebihkan makan sayur n buah2 yang berwarna merah contohnya apple merah, tembikai n sayur bayam. coz ianya dapat mengelakkan kanser.
  7. Mandi pagi before subuh, or sebelum matahari terbit ianya kerana ia dapat mengurangkan pembentukkan lemak =D
  8. Jangan lupe exersice ek mcm if nak kecikkan punggung n peha watlah squat n lunges or berbasikal.
squats
Lunges 




Lastly, dis video pun best sangat. Hopefully, ni dapat membantu hehhe n if kowang ade tips boleh lah sharing2 hehhe sharing is caringkan betul tak? daa..(^-^)


3 comments:

  1. klu memang dah kurus nak gemokkan sikit canne erk? =D hehe

    ReplyDelete
  2. kwn fira kata makan banyak2 n bumping boleh gemokkan n jadi taf (^-^)

    ReplyDelete
  3. owh... nak try la cuti2 ni..hehe thanks fira for the information. =)

    ReplyDelete